Slutrapportering - Interoperabilitet mellan plattformar
Projektet Interoperabilitet mellan plattformar, som initierats av Region Jönköping och finansierats av strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige, är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten, som syftar till att skapa interoperabilitet mellan IoT-plattformar. Genom gemensamma standarder, datamodeller och protokoll undersöker projektet möjligheten till en mer datadriven och effektiv hantering av samhällstjänster. Rapporten beskriver projektets tekniska upplägg, praktiska tillämpningar och framtida potential för att inspirera andra regioner och myndigheter till fortsatt arbete.
Projektet Interoperabilitet mellan plattformar är utformat för att visa hur standardiserade lösningar kan användas för att förbättra datautbyte och interoperabilitet mellan IoT-plattformar i Sverige. Genom att använda NGSI-LD-standarden för datahantering och MQTT-protokollet för kommunikation kan IoT-system från olika leverantörer integreras på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt. Projektet har simulerat utbyte av data och utvecklat en pilot som visar hur olika standarder kan tillämpas i praktiken, exempelvis genom att möjliggöra realtidsövervakning av energianvändning och luftkvalitet i byggnader. Genom att sprida projektets resultat och tillämpningar vill man inspirera fler aktörer (inte minst kommuner och myndigheter) att implementera liknande lösningar. Samtidigt har projektet identifierat behov av ytterligare standardisering och kontinuerligt arbete för att främja interoperabilitet inom IoT-sektorn i Sverige.
IMP-projektet har varit mycket värdefullt för vederläggandet av många oidentifierade utmaningar inom interoperabilitet som förekommer vid integration av plattformar och IoT-system. Det har också skänkt insikt om hur många av de olika hård- och mjukvarukomponenterna, som är en del av plattformarna, kan förändras i framtiden för att öka graden av interoperabilitet på lång sikt. En viktig slutsats, som också bör vägleda alla framtida ansträngningar till ökad interoperabilitet, är att interoperabilitet i sig inte går att bygga på kort sikt. Det krävs medvetna och långsiktiga anpassningar som främjar dynamiken i systemintegration, och nyttan i detta materialiserar sig först med en längre tidshorisont.
Läs hela slutrapporten från projektet här.