Skola och utbildning – ikon

Skola och utbildning

Inom skola och utbildning kan IoT nyttjas på många olika vis. Dels för att mäta och monitorera den fysiska skolmiljön men kanske i ännu större utsträckning som en del av undervisningen.

Många unga är intresserade av IoT och förstår att denna typ av teknik är en del av deras framtid. Genom att skapa kunskap och förståelse för tekniken säkerställer vi dels framtida resursbehov på ett tidigt stadium, dels delaktighet och förståelse. Genom att ge skolor stöd för att utforska och skapa IoT-lösningar samt få tillgång till data som vi samlar in med IoT skapar vi möjligheter för skolorna att jobba på olika sätt med denna nya teknik.

Hittills har Brinellgymnasiet i Nässjö och Finnvedens Gymnasium i Värnamo samverkat med IoT-projektet. Brinellgymnasiet har arbetat med uppfinningar för att hålla koll på vedförråd, Finnvedens Gymnasium har kikat på möjligheter att utnyttja IoT-data för analyser och visualisering i undervisningen. Vi hoppas kunna utveckla och fördjupa dessa samarbeten. Övriga skolor: Ni är varmt välkomna att kontakta den lokala IoT-samordnaren i er kommun för att diskutera hur ni kan få nytta av IoT-satsningen i undervisningen på just er skola. Se kontaktuppgifter under respektive kommun här på hemsidan.

När det gäller arbetsmiljön i skolorna kan man, genom att koppla upp skolor och undervisningslokaler, på flera sätt förbättra studieupplevelsen för eleverna och arbetsmiljön för lärare och elever. Lufttemperatur, luftkvalitet och koldioxidhalt kan kontrolleras, för att hålla en behaglig studiemiljö i skolornas klassrum och lokaler. Även ljudnivåer kan övervakas, vilket kan vara till hjälp för att planera installationer av ljuddämpande material eller anpassa lokalanvändningar för specifika syften, till exempel läsesalar.

Med hjälp av sensorer som mäter beläggningsgrad kan man även samla data om hur klassrum och lokaler används i en skola. Denna information kan sedan utnyttjas för att optimera städrutiner baserade på användningsgraden för olika utrymmen. Informationen kan även ligga till grund för strategisk utveckling av lokalerna. Med hjälp av dataanalys kan exempelvis antalet elever i klassrum jämföras med eventuell påverkan på studieresultat och liknande, vilket i sin tur kan användas som underlag för potentiella förbättringar.

Även i gemensamma utrymmen som exempelvis skolmatsalar finns tillämpningsområden för IoT. Exempelvis kan temperaturen i värmeskåp och kantiner som innehåller färdiglagad mat monitoreras. Samma princip går även att applicera för kylar och frysar.

Exempel på IoT-tillämpningar för den fysiska miljön i skola och utbildning:

  • Luftkvalitet
  • Lufttemperatur
  • Koldioxidhalt
  • Ljudnivå
  • Optimering av städrutiner
  • Beläggningsgrad av klassrum och lokaler
  • Köer i skolmatsalen
  • Temperatur i kyl, frys och värmeskåp
  • Koll på utrustning

Intresserad av mer inspiration?

Klicka här för att läsa mer om hur IoT kan användas i andra sektorer.